Search This Blog

Loading...

Belajar Bahasa Turkey!

Salam semua,

Sehari dua nih i memang rasa malas (bukan selalu ker malas hahaha). Rasa macam angin naik kepala. Rasa lapar tapi tak lalu nak makan kecuali diberi souffle huhhu.

I tak tahulah, maybe sebab mengadap lap top 24 hours mengalahkan orang yang bekerja pula kan, i rasa sakit kepala. My hubby kalau call masa dia kerja or sampai jer rumah dia mesti tanya soalan wajib nih "hari ni makan apa?" and "hari ni buat apa?"...semalam sebelum dia balik i lupa nak buka tv, so masa dia buka tv dia tanya bila i tutup tv ni? i cakaplah lepas dia keluar pergi kerja i tutup la hahhaha

Then dia cakap kenapalah i tak tengok tv so bolehlah belajar bahasa turkey sebab kawan dia punya isteri dari arab dah pandai cakap turkish sebab selalu tengok tv. Boleh ker belajar macam tu? I tengah cuba ni. Hari ni i guna lap top kurang sejam or 2 jam dari biasa, tapi bukan sebab tengok tv, tapi sebab tidur hahahaha

Tapi betullah. I nak guna kesempatan duduk kat sini dengan belajar bahasa diorang;) Semangat!!! tapi esok lah mula hehehe.

Masa awal belajar bahasa turkey i dah confuse dengah huruf diorang sebab huruf diorang lebih dari kita. Ni huruf diorang

Yang ğ, ü, dan ö tu susah nak pronounce tapi yang 'ğ' dah reti dah sekarang;)

Nah apa kata korang pula belajar bahasa turkey. Asyik i jer...hahaha

Güle güle tu maksudnya bye-bye lah!


so Güle güle;)

2 comments:

Melia said...

Hi Bella, rase nye belajar bahse turkish untuk BM speaker quite senang pasal care pronounce perkataan sama cam kite.. plus die nye Ç tu cam C kite (cinta, cahaya etc) cume grammer structure je terbalik sikit and challenging.. Turkish-Malay pun kongsi a few similar words, cam Sabun, dunia, Hajat, Mahkamah, etc.. (mostly pasal arabic origin).. Good luck or iyi şanslar!

BELLA BELL said...

aah mmh senang nk pronounce alphabet yg same dgn kite cume mase awal2 tu x reti nk sebut ğ,ü,ö..klu ü,ö tu mcm same dgn u, o tp klu diorg dgr btul2 kte sebut diorg ckp slh...tp since i org luar diorg redha je hahahaha mmg byk perkataan sama and yg same tu majority same dgn arab jgk

Copyright © BELLA BELL DURU